Over Ecclesi

Ecclesi is ontstaan vanuit de behoefte om onze kerkelijke gemeente sneller te leren kennen. En hoe kun je dat nu beter doen, door een fotoboek door te bladeren met de namen erbij, maar helaas was zo’n fotoboek niet beschikbaar. In 2008 zijn we een project gestart om zo’n fotoboek te maken en voor ieder adres in de gemeente een exemplaar beschikbaar te stellen.

De aanvankelijke manier om het fotoboek samen te stellen, was met behulp van Word en Excel, wat een erg bewerkelijke manier van doen was. Om dit een stuk eenvoudiger te maken, zijn we begonnen met het ontwikkelen van een webapplicatie, waarin de gemeenteleden konden worden geregistreerd met foto. Met deze webapplicatie kon vervolgens heel eenvoudig een fotoboek als pdf-document worden gemaakt. Dat was het begin van de automatisering van een aantal taken.

Een aantal jaren geleden is door de raad besloten om het kerkblad alleen nog maar digitaal uit te geven. Ook dit werd in eerste instantie met behulp van Word gedaan. Actuele roosters hierin opnemen was lastig en tijdrovend en werd de stap gemaakt om dit te integreren in de al bestaande webapplicatie voor het fotoboek.

Zo volgden nog vele andere functies, zoals zaalreserveringen en documentbeheer, die het pakket maken tot wat het nu is.